Våra getter

Getter till salu Efter att tuffingen Wiking avslutat sitt uppdrag hoppas vi på nya killingar från våra fina damer till våren. Har du en gård eller känner någon som vill utöka sitt lantbruk hör av er till oss så berättar vi mer om de planerade…

Getter till salu

Efter att tuffingen Wiking avslutat sitt uppdrag hoppas vi på nya killingar från våra fina damer till våren. Har du en gård eller känner någon som vill utöka sitt lantbruk hör av er till oss så berättar vi mer om de planerade killingarna. Vi är medlemmar i Getavelsförbundets genbank och alla våra jämtgetter är certifierade med högsta CAE-status. Planerar du köp av killingar till sommaren 2023, ta kontakt med oss redan nu!

Getter i hagen nu

Nu har föreningen 12 getter i hagen; sex getter och sex kastrater. Se lista nedan. För besökare som vill lära känna getterna närmare så är det lättast att gå på ID-numret på öronmärkningen. De första två siffrorna avser födelseår. Alla våra getter är väl socialiserade och vänliga mot besökare. Självklart kan även snälla getter ha dåliga dagar och besökare ansvarar alltid för egna barn i hagen.

Vuxna getter och kastrater i hagen

1601 Odin

16670 Rut

16681 Clary

16697 Signe

16714 Brexit

19016 Humla

21034 Hedvig

19017 Ior

20001 Tim

21043 Edvin

21037 Torsten

21038 Atle

Getpresentationer

Under våren 2021 fick ni följa aktiviteterna "Dagens killing" och "Veckans get" på våra sociala medier. Här hittar ni dessa presentationerna samlade, i uppdaterad version. Sedan dess har några av våra getter blivit sålda till bland annat en 4h-gård och nya avelsprojekt. Här ovan ser ni vilka som finns kvar i hagen i detta nu. Listan nedan uppdateras vartefter, kort info om de individer som lämnat oss står kvar.

WIKING ❤️ (flyttat januari 2023)

Den 22 December 2022 kom Torekällbergets Storfursten Wiking till oss som avelsbock. Han är född 220625 men har redan klarat uppdraget att betäcka damer i Rådsparken därifrån vi köpte honom. Wiking flyttade till samma gård som tidigare köpte Helmer, Celia och Nilla av oss där han kommer att bidra till fler individer.

ATLE ❤️

Den 18/6 födde vår superget Rut äntligen sina killingar. Vi hade nästan trott att hennes stora mage var en skendräktighet. Men till sist kom de två små bockkillingarna, Atle och Bruse, och plötsligt hade vi alltså tolv små busar i hagen. Atle har fått sitt namn efter vår samarbetspartner Atle Trädfällare som förser vår vinterhage med sly varje år. Om du vill säga hej till Atle känner du igen honom på den ljusbruna färgen och de två vita strimmorna i ansiktet.

BRUSE ❤️ (Bruse såld maj 2022)

Tvillingbror till Atle (ovan). Såld till en gård i Norrtäljetrakten i maj 2022) 

TORSTEN ❤️

Den 25/5 var det verklig babyboom i hagen. Tätt efter Signes och Nillas födslar kom vår älskade Tyra ned med en gullig bockkilling. Torsten, eller Totte om man vill, är en pigg liten krabat. 
Om du vill säga hej till Totte i hagen känner du igen honom på att han är vit med, lite raggigare, päls och med ett svart hjärta i pannan.

CELIA ❤️ (Såld september 2021)

Inte många timmar efter att Signe fött sina tvillingar blev hon också mormor. Dottern Nilla födde en liten getkilling samma dag som mamman fått sina tvillingar. Lilla Celia, eller Cilla, är lik sin far Tim till färgen och en riktig liten sötnos.

SVEA ❤️ (Såld maj 2022) 
Tisdagen den 21/5 kom det andra paret tvillingar. Det var vår fina Signe som blev mamma för tredje gången. I maj 2022 såldes Svea till en gård Norrtälje.

EDVIN ❤️
Edvin är tvillingbror till Svea (ovan) och en fin kille med mycket vackra för jämtgeten rastypiska drag. Han har ett mycket lugnt och vänligt lynne och är bästa kompis med Torsten i hagen. Om du vill säga hej till Edvin i känner du igen honom på den beige-vita färgen och den brutna svarta randen över ryggen. 

BULLEN ❤️ (Såld maj 2022)

Semla fick sin bockkilling den 21/5. Den lilla var den första svart-vita killingen. Lillkillen fick många fina namnförslag som till sist landade i ett från barnen: Bullen. Bullen är jättego! 
Bullen såldes i maj 2022 till en gård i Norrtälje. 

HELMER ❤️ (Såld september 2022)

Humla fick en Heidi som blev en Helmer. Lilla H kom till världen den 18/5 och fick våra hjärtan att klappa lite extra. Med en häftig andhämtning och feber skrämdes han och befarades ha lunginflammation. Nu är han frisk igen och skuttar runt glatt med de andra killingarna. 

ASTRID ❤️ (Såld maj 2022)

Äntligen fick Clary bli mamma. Hon som för två år sen lurade alla med sin tjocka mage men visade sig vara skendräktig. Den 16/5-21 kom en liten getkilling. Astrid döptes till minne av vår älskade gammelget Asta som gick bort i vintras. Asta och Clary var bästa vänner. Astrid såldes i maj 2022 till en gård i Norrtälje.  

HARALD (Såld augusti 2021) ❤️ 

Fina Havanna blev mamma den 10/5. Även getter kan bli morgonillamående och Havanna gillade inte att vara dräktig. När hon till sist fick sin lilla bockkilling blev hon en mycket beskyddande mor. Pojken fick namnet Harald. Han bor idag tillsammans med sin halvbror Henrik på en 4H-gård i Norrtälje.  
 
HENRIK ❤️(Såld augusti 2021)  
Fantastiska Brexit blev först ut att föda. Kanske inte helt överraskande för dem som minns Tims entré i hagen en kall vinterdag. En lördag eftermiddag den 8/5 kom de första efterlängtade killingarna. Tvillingarna fick namn till ära av Get2Gethers grundare Henrik Pontén. Utan honom hade vi aldrig fått uppleva denna glädje. Henrik bor idag på en 4H-gård i Norrtälje.
HEDVIG ❤️ 

Hedvig är tvillingsyster till Henrik (ovan) men finns fortfarande kvar hos oss. Hedvig är mycket lik sin mamma Brexit, de två är oskiljaktiga i hagen. Likt sin mamma har hon dock redan varit på rymmen ett par gånger, det busfröet. 
Om du vill säga hej till Hedvig känner du igen henne på den något mörkare beigea färgen, det vita tydliga bandet runt magen och den mörka randen längs ryggen.   

TIM ❤️ 

Fantastiska Tim är det nytillkomna yrvädret som fångat allas hjärtan sedan han i december kom till oss från Rådsparken i Huddinge. Han välkomnades hjärtligt av damerna i hagen och tog sitt uppdrag som avelsbock på största allvar. Tims rock n’roll-dagar är dock över sen han blev kastrerad. Tim är idag stolt far till tolv killingar som skuttar runt i hagen.

Om du vill säga hej till Tim i hagen känner du igen honom på den ostyriga luggen och silverringen i örat. 

PIXEL ❤️ (Såld september 2021)

Pixel har länge varit vår minsting som fortfarande är full av bus och upptåg. Hon klättrar gärna högt och tvekar inte att ta för sig av livets goda. Pixel föddes på självaste nationaldagen 2019.

TYRA ❤️ (Avliden maj 2022)

Vår tillgivna Tyra var mångas favorit. Med sitt kärleksfulla sätt och sitt säregna utseende var det lätt att falla för denna dam. Hennes karakteristiska överbett gjorde att man lätt kände igen henne och hon blev ofta också barnens älskling. 2021 födde hon en söt liten killing som vi kallar Torsten. Dessvärre var vi tvungna att låta henne somna in pga en ledskada som orsakade henne lidande. Tyra - alltid i våra hjärtan.

BREXIT ❤️ 

Här är geten som ville ut. Hela första året som vi hade getter ville denna toka bara rymma. Hon smet så fort hon fick chansen och skapade tom rubriker i lokaltidningen tillsammans med sina busiga kompisar. Hon är idag också en av våra mest kelsjuka getter som ständigt tigger efter gos och godis. Numera är hon lugn och trygg och stannar snällt kvar i hagen. Dessutom är hon tvillingmamma, hon var först ut att föda och killingarna fick namnen Henrik och Hedvig. 

Om du vill säga hej till Brexit i hagen känner du igen henne på den korta bruna pälsen och att hon saknar ett öga. Hon råkade ut för en olycklig inflammation men klarar sig idag fint med bara ett öga, vår lilla pirat.  

MALLAN ❤️ (Avliden december 2022)

Mallan föddes hos oss 2018 och tycker om att hålla sig i närheten av mamma Rut. 2021 gick hon igenom en tragisk förlossning som slutade med en dödfödd killing. Hon sörjde i några dagar men fick också mycket tröst av sin flock. Mallan var en get med stark integritet och hög ställning i flocken. Efter en olyckshändelse i hagen togs det hjärtskärande beslutet att låta henne somna in. Älskad och saknad, vila i frid!

Hon är vår enda svarta get så om du vill säga hej till Mallan i hagen känner du lätt igen henne. I örat har hon slutsiffra 03. 

NILLA ❤️ (Såld september 2021)

Nilla föddes hos oss 2019 som en av Signes tvillingar. 

HAVANNA ❤️ (Såld maj 2022)

Vår egen Bondbrud var en vacker donna med många härliga egenskaper. Att vara ute på äventyr och hitta på bus är en favorit. Hon är vår cirkusget, även kallad Den flygande geten för hennes förmåga att hoppa högst och klättra brantast. Havanna var en av våra egna bebisar från 2018, nu såld till en gård i Norrtälje. 

TOR ❤️ (Såld november 2021)

Vår fina Tor har blivit stor. Likt sin far Odin, var han en riktig terapiget. Lugnet han utstrålar har gett inspiration till vårt nya uttryck goatfulness. Som son till Odin höll han sig undan lite men försökte alltmer visa sin styrka i ledet. Tor är bror till Mallan, Semla och Havanna. Han har själv aldrig blivit pappa då hans lyckliga dagar som som bock är ett minne blott. Idag vaktar han en egen flock getdamer i Uppsalatrakten.  

ODIN ❤️ 

Vår ståtligaste get Odin kom till oss som bock 2018. Idag är han kastrerad men håller ändå ställningarna med högst rang i flocken. Trots sin storlek är han den mest kärleksfulla get man kan tänka sig. Med sin respektingivande personlighet har Odin gjort sig känd i tv genom medverkan i Helenius hörna, reklamfilm och musikvideos. Odin är stolt far till Tor, Mallan, Semla och Havanna. 

Om du vill säga hej till Odin i hagen känner du igen honom på de stora hornen. Hälsningar från Odin - the G.O.A.T. 

RUT och HUMLA ❤️ 

Rut är en stabil getinna som gett oss fyra fina killingar redan. I år blev hon mormor? Rut är också mycket social och älskar att bli ompysslad av besökare. En av hennes avkommor är den busiga och goa Humla som föddes hos oss 2019. I år överraskade Rut med att vänta in i det längsta med att föda och fick tvillingarna Atle och Bruse flera veckor efter de andra när vi redan trott att inget skulle komma. 

Humla älskar snö. De två går alltid sida vid sida i hagen. I år blev även Humla mamma till lilla bocken Helmer som alla först trodde var en Heidi. Både humla och Helmer har vitt runt nosen som om de doppat den i socker.

Om du vill säga hej till Rut och Humla i hagen känner du igen dem efter slutsiffra 70 resp 16 i örat. 

CLARY ❤️ 

Clary är en fin dam som kom till oss som killing 2016. Idag tar hon naturligt täten i flocken och låter sig sällan rubbas ur ledet. Hon kan verka avvaktande men visar tillgivenhet när man lär känna henne bättre. Clary är en parant dam, rund och go om magen, kanske gömmer hon en bebis där inne, tänkte vi. Jo då, det kom en söt liten Astrid.

Om du vill säga hej till Clary i hagen känner du igen henne efter slutsiffran 81 i örat. 

SEMLA ❤️ (Såld september 2021)

Semla är en lugn tjej som föddes hos oss i hagen 2018. Semlas mamma heter Signe som har varit hos oss sedan föreningen startade 2016. Semla blev mamma till bockkillingen Bullen i år.

Om du vill säga hej till Semla i hagen känner du igen henne efter slutsiffran 04 i örat. 

Photo: Louise Englund, Britt von Sydow, Ebba Gansland, Kädiliis Reemets 

Följ oss på våra sociala medier  

Instagram
Facebook